Kukurydza to jedna z najlepiej plonujących i tym samym najbardziej opłacalnych roślin uprawnych. Obecnie zajmuje trzecie miejsce na świecie pod względem powierzchni uprawy. Kukurydza ma olbrzymi potencjał produkcyjny, zarówno jeśli chodzi o żywność, jak i pasze, biomasę czy różnego rodzaju przetwory. W Polce od lat stosuje się wyłącznie odmiany mieszańcowe, które można podzielić na kilka głównych kategorii. O popularnych odmianach kukurydzy przeczytasz w naszym artykule.
Choć kukurydza uchodzi za roślinę wyjątkowo łatwą i mało wymagającą w uprawie, to jednak trzeba wiedzieć, że przy wyborze konkretnej odmiany należy zwrócić uwagę na preferowaną przez nią długość okresu wegetacji.
Tutaj podstawowy podział sprowadza się do odmian wczesnych, średnio-wczesnych, średnio-późnych oraz późnych (wysiewanych w ogrzaną glebę o temperaturze co najmniej 8 stopni Celsjusza).
Cechy wegetatywne kukurydzy są oczywiście ważne, natomiast większość rolników przy wyborze konkretnej odmiany kieruje się jej przeznaczeniem. Typ użytkowania to kluczowe kryterium podziału kukurydzy uprawianej czy to w Polsce, czy w innych krajach.
Zacznijmy od kukurydzy na kiszonkę. Odmiany kiszonkowe charakteryzują się szybkim wzrostem początkowym, wykazują się przy tym bardzo wysoką odpornością na niesprzyjające warunki i znakomitą produktywnością. Z odmian na kiszonkę uzyskuje się wysoki plon ogólny suchej masy z dużym udziałem kolb.
To warto wiedzieć
Przyjmuje się, że w dobrych odmianach kukurydzy kiszonkowej udział suchej masy w całych roślinach powinien wynosić przynajmniej 30-35%. Jest to jednak ściśle uzależnione od okresu wegetacji – bardziej produktywne są odmiany wczesne, mniej odmiany późne.
Kolejną grupą są odmiany kukurydzy z ziarnem typu flint. Obecnie wykorzystuje się je głównie do produkcji kiszonek dla bydła. Cechą charakterystyczną kukurydzy z ziarnem typu flint jest to, że twarda skrobia zawarta w ziarnie jest otoczona przez skrobię miękką. Ogranicza to proces trawienia skrobi w żwaczu, minimalizując tym samym ryzyko kwasicy u bydła.
Odmiany kukurydzy z ziarnem typu flint wyróżniają się stosunkowo szybkim rozwojem w początkowej fazie wegetacji. Są odporne na niskie temperatury, kwitną wcześnie, dlatego idealnie nadają się do siewu wczesnowiosennego, również w niedostatecznie ogrzaną glebę. Charakterystyczną i pożądaną cechą tych odmian jest ponadprzeciętna produktywność.
Trzecią odmianą jest kukurydza na ziarno, która znajduje się w centrum zainteresowania polskich producentów. Na rynku znajdziemy dziś wiele wariantów kukurydzy na ziarno, cechujących się przede wszystkim wczesną wegetacją, wysoką odpornością na patogeny, suszę i wyleganie.
Szczególnie polecane są tutaj odmiany wytwarzające kolby z ziarnem typu dent, które pomimo niższej odporności wykazują się większym potencjałem plonowania, co jest kluczowe w przypadku uprawy na suche ziarno.
Wybór odpowiedniej odmiany kukurydzy to punkt wyjścia do rozpoczęcia zyskownej produkcji. Pamiętajmy natomiast, że duży wpływ na końcowy rezultat ma odpowiednia pielęgnacja roślin, włączając w to nawożenie i ochronę przed szkodnikami.