Pszenica jara to popularna roślina uprawna, która uchodzi za wyjątkowo cenną pod względem jakości uzyskiwanych plonów. Jednocześnie jej uprawa stanowi duże wyzwanie dla rolnika – odmiany jare są o wiele bardziej wymagające niż ozime, mając przy tym mniejszy potencjał plonowania. Kluczowe znaczenie ma tutaj stosowanie się do podstawowych zasad agrotechniki, w tym nawożenia i nawadniania upraw, a także zachowanie odpowiednich terminów siewu. Po kilka wskazówek z zakresu uprawy pszenicy jarej zapraszamy do naszego poradnika.
Typowy dla pszenicy jarej krótki okres wegetacji powoduje, że roślina ta ma słabiej rozwinięty system korzeniowy, a tym samym zgłasza wysokie wymagania glebowe. Największym zagrożeniem dla plonowania jest susza, dlatego rolnik decydujący się na siew tej odmiany powinien mieć pewność, że będzie w stanie zapewnić odpowiednie nawadnianie gleby w razie braku naturalnych opadów.
Tak czy inaczej trzeba mieć świadomość, że uprawiając pszenicę jarą po roślinach zbożowych, plonowanie będzie nawet o 20% niższe. Stąd zaleca się, aby jako przedplon stosować uprawy np. buraka cukrowego, ziemniaka, bobu, rzepaku czy warzyw strączkowych.
W przypadku pszenicy jarej bardzo ważne jest wczesne przeprowadzenie siewu, co pozwoli roślinie się ukorzenić i rozkrzewić. Pszenica kiełkuje w temperaturze między 1 a 3 stopnie Celsjusza, charakteryzując się odpornością na minusowe temperatury (do około -6 stopni). Stąd zaleca się, aby siew przeprowadzać od III dekady marca do I dekady kwietnia, zwracając przy tym uwagę na wymagania świetlne konkretnej odmiany.
Pszenica jara buduje skromny i stosunkowo słaby system korzeniowy, który ogranicza jej zdolność do pobierania składników odżywczych z gleby. Dlatego bardzo ważne jest stosowanie nawozów o wysokiej zawartości mikro i makro elementów, koniecznie dokładnie zbilansowanych.
To warto wiedzieć
Pszenica jara wykazuje wyjątkową wrażliwość na niedobory Cu i Mn oraz wapnia.
Do nawożenia pszenicy jarej stosuje się przede wszystkim:
Rada
W celach ochronnych i dla zwiększenia plonowania można zastosować dolistne dokarmianie pszenicy jarej mocznikiem dodawanym do dedykowanych nawozów dolistnych (stężenie mocznika nie większe niż 10%).
Prawidłowe nawożenie pszenicy jarej, czyli zapewnienie jej niezbędnych ilości Cu, Mn, Zn i Fe, ma bezpośrednie przełożenie na plonowanie, odporność roślin na choroby i szkodniki oraz niedobory wody, na które pszenica jara jest wyjątkowo wrażliwa. Stosowanie się do omówionych zasad to warunek wydajnej i tym samym opłacalnej produkcji pszenicy jarej.