Spośród wielu rodzajów nawozów jednoskładnikowych, to właśnie nawozy potasowe należą do tych najczęściej wybieranych. Stanowią one ważny element prawidłowego odżywiania roślin, jak i wzbogacania gleb, zwłaszcza tych słabej jakości i o niskim pH. W naszym artykule przyglądamy się bliżej zastosowaniu nawozów potasowych.
Potas stanowi kluczowy składnik mineralny i odżywczy roślin uprawnych. W naszym kraju sukcesywnie postępuje proces degradacji gleb, czego symptomem jest właśnie zmniejszanie się zawartości potasu. Tym samym konieczne jest stosowanie nawozów zawierających ten pierwiastek, przede wszystkim w okresie przedsiewnym.
Należy przy tym pamiętać, że dla roślin uprawnych szkodliwy jest zarówno niedobór, jak i nadmiar potasu (powodujący pogorszenie jakości plonów). Stąd każdy rolnik przed podjęciem decyzji o zastosowaniu nawozu potasowego powinien przeprowadzić dokładne badania gleby, aby wykluczyć ryzyko tzw. przenawożenia.
Potas pełni niezwykle ważną rolę w uprawie roślin, stanowiąc ich podstawowy budulec. Przede wszystkim odpowiada za zwiększenie efektywności pobierania wilgoci z gleby oraz utrzymywanie prawidłowego poziomu wody w komórkach liści. Jest to szczególnie ważne w kontekście trwającej od wielu lat suszy rolniczej na przeważającym terytorium naszego kraju.
Potas ponadto zwiększa odporność roślin na stres (spowodowany np. niskimi temperaturami czy niedoborami wody w glebie), reguluje procesy przemiany materii (bardzo ważne w przypadku upraw buraka cukrowego, ziemniaków oraz roślin oleistych), pobudza rośliny do wzrostu i zwiększania ilości liści oraz podnosi odporność roślin na choroby (m.in. zarazę ziemniaczaną czy rdzę zbożową).
Niedobory potasu są widoczne gołym okiem. Ich bezpośrednią konsekwencją jest słaby wzrost roślin uprawnych, ciemnienie, żółknięcie i brunatnienie liści oraz ich matowienie.
Większość popularnych w Polsce roślin uprawnych wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na potas, szczególnie w początkowym okresie wegetacji. Standardem jest więc stosowanie nawozów potasowych wczesną wiosną.
Wyjątek stanowią zboża ozime, które powinny być nawożone substancjami odżywczymi o wysokiej zawartości potasu w okresie jesiennym, przed rozpoczęciem siewu.
Inne wytyczne są już uzależnione od konkretnego gatunku roślin uprawnych. Zboża zgłaszają zwiększone zapotrzebowanie na potas w fazie krzewienia oraz do początku fazy nalewania ziarna. Ziemniaki należy nawozić potasem od fazy zawiązywania bulw aż do osiągnięcia pełnej dojrzałości. Z kolei rzepak wymaga uzupełniania niedoborów potasu od fazy rozety do początku kwitnienia.
Jeśli chodzi o częstotliwość stosowania nawozów potasowych, to jest ona zależna od rodzaju i jakości gleby. W przypadku gleb ubogich w potas nawożenie przeprowadzamy przed każdym siewem. Z kolei gleby o średniej zawartości potasu wymagają uzupełniania tego pierwiastka raz na dwa lata.
Dodajmy, że bardzo ważnym aspektem jest wybór odpowiedniego nawozu, który zagwarantuje skuteczne wzbogacenie gleby w potas. Warto tutaj zdać się na fachowe doradztwo zaufanego dystrybutora nawozów dla rolnictwa.