Dobór odpowiedniego produktu nawozowego stanowi trzon efektywnej uprawy rolnej. Producenci żywności poświęcają sporo czasu na znalezienie właściwych nawozów, które pozwolą szybko uzupełnić potencjalne niedobory składników odżywczych w glebie, tym samym przyczyniając się do lepszego wzrostu i plonowania. Spośród wielu rodzajów nawozów na szczególną uwagę zasługują nawozy azotowe z inhibitorem, których specyfice bliżej przyglądamy się w naszym artykule.
Nawóz azotowy z inhibitorem to specjalny rodzaj nawozu, który zawiera dodatek (inhibitor) mający za zadanie spowolnić przemiany chemiczne azotu w glebie. Dzięki temu azot, kluczowy makroelement w uprawie rolnej, jest lepiej wykorzystywany przez rośliny, co przekłada się również na jego mniejsze straty (przenikanie do atmosfery i wód gruntowych).
Stosowanie nawozów azotowych z inhibitorem uważa się za dobry sposób na ograniczenie zużycia sztucznych nawozów zawierających ten makroelement, co jest korzystne zarówno z punktu widzenia ekonomiki rolnictwa, jak i ochrony środowiska naturalnego.
Na rynku znajdziemy dziś nawozy azotowe wzbogacone o dwa podstawowe rodzaje inhibitorów, czyli:
Nawozy azotowe wzbogacone o inhibitor są bardzo popularnymi produktami, które przede wszystkim dobrze wpisują się w ideę zrównoważonego rolnictwa, ograniczającego negatywny wpływ produkcji rolnej na środowisko.
Do najważniejszych korzyści wynikających ze stosowania takich nawozów zaliczymy:
Stosowanie nawozów z inhibitorem gwarantuje lepszą przyswajalność azotu w wyniku skuteczniejszego zatrzymywania tego makroelementu w strefie korzeniowej roślin.
Wszystko to sprawia, że nawozy azotowe z inhibitorem są szczególnie rekomendowane w rolnictwie profesjonalnym, a także na obszarach, na których kluczowe jest zapewnienie zwiększonej ochrony wód gruntowych.