Saletra amonowa należy do grupy najczęściej wykorzystywanych nawozów rolniczych. Stanowi cenne źródło azotu, czyli jednego z trzech kluczowych składników odżywczych roślin uprawnych. Popularność saletry po części wynika z jej łatwej dostępności i relatywnie dobrej ceny, natomiast z punktu widzenia opłacalności produkcji najważniejsze są korzyści stricte uprawne, które omawiamy w naszym artykule.
Istnieją różne nawozy azotowe, natomiast saletra amonowa jest szczególnie polecana rolnikom z uwagi na fakt, iż dostarcza roślinom łatwo przyswajalny azot, który jest niezbędny dla zapewnienia im prawidłowego, dynamicznego wzrostu. Regularne stosowanie saletry amonowej bez wątpienia przyczynia się do zwiększenia plonowania, a tym samym do poprawy konkurencyjności gospodarstwa.
Koszt zakupu nawozów sztucznych stanowi jedną z najważniejszych pozycji w budżecie rolnika, stąd zrozumiałe jest, że producenci rolni oczekują satysfakcjonujących, wymiernych efektów ich stosowania. W przypadku saletry amonowej można być o to spokojnym.
Dzięki temu, że azot zawarty w tym nawozie jest łatwo dostępny dla roślin, jego działanie jest bardzo szybkie. Charakterystyczne dla nawożenia saletrą jest to, że rośliny mogą korzystać z dodatkowych składników odżywczych niemal natychmiast po aplikacji nawozu.
Saletra amonowa może być stosowana do nawożenia różnych rodzajów upraw. Sprawdzi się do odżywiania szerokiej gamy roślin, od zbóż, przez warzywa, aż po owoce. Mówimy tutaj o uniwersalnym nawozie azotowym, który – przy jego umiejętnym stosowaniu – praktycznie gwarantuje poprawę plonowania.
Zwiększenie produkcji rolnej dzięki stosowaniu nawozów azotowych to jedno, natomiast celem rolnika powinna być również poprawa jakości plonów. Saletra amonowa, jako źródło dobrze przyswajalnego azotu, może przyczynić się do zwiększenia zawartości białka w zbożach, co jest ważne z punktu widzenia walorów smakowych i odżywczych produktów rolnych – zarówno tych przeznaczonych dla ludzi, jak i np. dedykowanych produkcji pasz.
Saletra amonowa jest lubiana przez rolników za łatwość jej aplikacji. Najczęściej wykorzystuje się do tego siewniki, choć możliwe jest również ręczne rozprowadzanie nawozu, zwłaszcza na mniejszych obszarach, jak trawniki.
Co ważne, saletra amonowa sprawdza się jako nawóz podstawowy przed siewem, jak i (po rozpuszczeniu) w formie nawozu dolistnego stosowanego już w trakcie wegetacji.
Azot w formie amonowej jest korzystny dla wielu mikroorganizmów w glebie, które pełnią istotną rolę w utrzymaniu odpowiedniej struktury i składu fizykochemicznego podłoża.
Podkreślamy natomiast, że saletra amonowa, podobnie jak każdy nawóz azotowy, wymaga umiejętnego stosowania. Kluczowe jest ustalenie dawkowania adekwatnego do rzeczywistych potrzeb roślin i składu fizykochemicznego gleby, który można określić na podstawie szczegółowych badań. Takie podejście obniża koszty nawożenia, przynosząc również korzyści dla środowiska naturalnego.