Nawozy potasowo-magnezowe to popularny wybór rolników, których oczywistym celem jest z jednej strony zwiększenie plonowania, a z drugiej poprawa jakości owoców swojej pracy. Mówimy tutaj o grupie nawozów, które pozwalają stosunkowo szybko i efektywnie uzupełnić niedobory kluczowych składników odżywczych roślin. Co ważne, umiejętnie stosowane nawozy potasowo-magnezowe przyczyniają się również do poprawy struktury gleby. Więcej o tym, jakie korzyści może przynieść zaangażowanie tych nawozów w proces produkcji rolnej, przeczytasz w naszym artykule.
Nawozy potasowo-magnezowe to nawozy mineralne (sztuczne) zawierające potas (K) i magnez (Mg), przy czym ten pierwszy ma znacznie większy udział w składzie produktu. Nawozy te pozwalają zaspokoić zapotrzebowanie roślin na dwa bardzo ważne składniki odżywcze, uczestniczące w kluczowych procesach wegetacyjnych roślin uprawnych.
Przykładem nawozu potasowo-magnezowego jest popularny wśród polskich rolników nawóz Korn-Kali.
Potas to jeden z trzech makroelementów (obok azotu i fosforu), który jest niezbędny dla zapewnienia roślinom prawidłowego wzrostu i rozwoju. Składnik ten wpływa na wiele kluczowych procesów biologicznych.
Zacznijmy od regulowania gospodarki wodnej roślin. Potas wspomaga utrzymanie turgoru komórek, a tym samym umożliwia prawidłowe funkcjonowanie mechanizmów otwierania i zamykania aparatów szparkowych, dzięki czemu rośliny są bardziej odporne na okresy suszy – jest to szczególnie ważne w kontekście pogarszającej się sytuacji hydrologicznej w naszym kraju.
Stosowanie nawozów potasowo-magnezowych z wysoką zawartością potasu przyczynia się do poprawy jakości plonów oraz wydłużenia ich trwałości przechowalniczej – to ważna zaleta z punktu widzenia producentów rolno-spożywczych.
Prawidłowy poziom potasu w glebie przyczynia się również do zwiększenia odporności roślin na choroby i szkodniki, ograniczając rozwój patogenów i tym samym zmniejszając straty spowodowane m.in. przez owady.
Magnez, drugi istotny składnik nawozów potasowo-magnezowych, pełni niezwykle ważną rolę w procesie fotosyntezy roślin, będąc centralnym atomem w cząsteczce chlorofilu. Pisząc prościej: niedobory magnezu zaburzają lub wręcz uniemożliwiają proces fotosyntezy, a tym samym hamują wzrost i rozwój roślin uprawnych.
Porada eksperta:
Magnez uczestniczy także w procesie transportowania energii w komórkach roślinnych. Tym samym nawożenie upraw magnezem w realny sposób przyczynia się do poprawy wydajności i jakości plonów, co ma bezpośrednie przełożenie na opłacalność produkcji rolnej.
Nawozy potasowo-magnezowe to skuteczna broń rolnika w walce o zwiększenie zysków z działalności. Zrównoważone stosowanie tych nawozów może zapewnić wysokie i stabilne plonowanie w długim terminie. Warto podkreślić, że nawozy potasowo-magnezowe są korzystne nie tylko dla samych roślin, ale też dla gleby, pomagając w utrzymaniu odpowiedniego pH i wspierając rozwój mikroorganizmów glebowych.