Saletra amonowa to bezsprzecznie jeden z najpopularniejszych nawozów azotowych na świecie, masowo stosowany w rolnictwie na potrzeby zwiększenia plonowania i poprawy ogólnej wydajności gospodarstwa. Co to jednak oznacza w praktyce? Jakie jest zastosowanie saletry amonowej w rolnictwie z czysto agrotechnicznego punktu widzenia? To już wyjaśniamy w naszym artykule.
Azot jest kluczowym składnikiem odżywczym roślin uprawnych (i oczywiście nie tylko), który bierze udział w podstawowych procesach wegetacyjnych. Niedobory azotu są częstą przyczyną niesatysfakcjonującego wzrostu roślin.
Saletra amonowa jest o tyle cenionym nawozem azotowym, że dostarcza go w formach, które są łatwo przyswajalne dla roślin uprawnych, co przekłada się na szybki i zdrowy wzrost, szczególnie w początkowych fazach rozwoju.
Stosowanie saletry amonowej może znacząco zwiększyć plonowanie, zarówno pod względem ilości, jak i jakości uzyskiwanych płodów. Ten popularny nawóz azotowy jest często stosowany w uprawach, które wymagają dużych ilości azotu. Można tutaj wymienić przede wszystkim zboża, kukurydzę, niektóre warzywa i owoce, a w ogrodnictwie także trawy.
Azot wpływa nie tylko na wielkość plonów, ale także na ich jakość. Prawidłowy poziom tego makroelementu w glebie, zwłaszcza w pierwszej fazie rozwoju rośliny, ma decydujący wpływ na smak, barwę i wartości odżywcze płodów, co ma kluczowe znaczenie w przypadku warzyw i owoców.
Nawożenie upraw saletrą amonową jest szczególnie zalecane w sytuacjach, gdy konieczne jest szybkie uzupełnienie niedoborów azotu, o czym może świadczyć np. zbyt wolny wzrost roślin. Tutaj znów ujawnia się istotna zaleta saletry, czyli dobra przyswajalność zawartego w niej azotu.
Umiarkowane stosowanie saletry amonowej może pomóc w poprawie struktury gleby, co sprzyja lepszemu ukorzenieniu roślin i efektywniejszemu wykorzystaniu przez nie składników odżywczych zawartych w glebie czy dostarczanych wraz z innymi nawozami.
Pomimo tak długiej listy zalet, konieczne jest zachowanie daleko idącej ostrożności w stosowaniu saletry amonowej. Nadmierne nawożenie tym produktem może spowodować zasolenie gleby i przyczynić się do zanieczyszczenia wód gruntowych azotanami.
Zrównoważone rolnictwo kładzie silny nacisk na poszukiwanie alternatywnych metod nawożenia roślin, które mogą zmniejszyć potencjalny negatywny wpływ tergo procesu na środowisko. Tutaj kluczową rolę odgrywają organiczne nawozy azotowe lub techniki rolnictwa precyzyjnego, które minimalizują potrzebę stosowania chemicznych nawozów.
Trzeba natomiast podkreślić, że pomimo rozwoju rolnictwa organicznego, saletra amonowa pozostaje podstawowym preparatem stosowanym w celu poprawy plonowania, a tym samym zwiększenia opłacalności produkcji i konkurencyjności gospodarstwa. To z pewnością jeszcze długo się nie zmieni.